O δεκάλογος της ασφαλούς φθινοπωρινής οδήγησης

5/5 - (41 αξιολογήσεις)
5/5 - (41 αξιολογήσεις)

Το φθινόπωρο είναι επίσημα εδώ και εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις ιδιαιτερότητες που φέρνει μαζί του. Οι βροχερές μέρες είναι και αυτές που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή από τους οδηγούς, αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί.

 

Όταν το φως την ημέρας ελαττώνεται και τα φυσικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα, το οδόστρωμα εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από ότι συνήθως. Αλλά μην ανησυχείς! Με λίγη προσοχή σε συγκεκριμένα πράγματα, δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα.

 

Τι προβλέπει η ασφαλής οδήγηση το φθινόπωρο;

 

Ακoλουθούν δέκα βασικές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση εν μέσω φθινοπώρου (και όχι μόνο):

 

1. Τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας και οδηγούμε αμυντικά και όχι επιθετικά, προσπαθώντας να προβλέψουμε ενδεχόμενους κινδύνους.

Καλό θα ήταν επίσης να μην κινούμαστε στην αριστερή λωρίδα με χαμηλή ταχύτητα, καθώς εκνευρίζουμε τους υπόλοιπους οδηγούς, οι οποίοι στη συνέχεια καταφεύγουν (κακώς επίσης) σε επικίνδυνες προσπεράσεις από δεξιά.

 

2. Αποφεύγουμε τις υπερβολικές ταχύτητες, καθώς ακόμη και αν υπερβούμε το όριο έστω και κατά 10 χλμ./ώρα, μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος.

 

3. Όχι στα νεύρα, ναι στην υπομονή.

Δεν υπάρχει λόγος να είσαι επιθετικός όταν οδηγείς, ενώ και γενικά τα νεύρα δεν αποτελούν «σύμμαχο» για σωστή συμπεριφορά, εντός και εκτός αυτοκινήτου.

 

4. Προσάρμοσε την ταχύτητά σου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, κοινώς να επιβραδύνεις σε καταστάσεις πυκνής ομίχλης ή βροχόπτωσης ή δυνατού αέρα.

Εννοείται χωρίς απότομες κινήσεις και κυρίως χωρίς να καταφεύγεις σε υπερβολικές αντιδράσεις!

 

5. Ρύθμισε σωστά τον κλιματισμό, έτσι ώστε να μη θολώνουν τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου, καθώς και για να διατηρείται σταθερή και κυρίως ευχάριστη η ατμόσφαιρα στα ενδότερα της καμπίνας των επιβατών.

 

6. Ρύθμισε σωστά τα φώτα, με στόχο να πετύχεις την καλύτερη δυνατή ορατότητα όταν ξημερώνει ή νυχτώνει, καθώς τότε λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα ατυχήματα. Επίσης, πρόσεξε να μην τυφλώνεις τους άλλους οδηγούς!

 

7. Προσοχή με τις προσπεράσεις! Οφείλουν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια, αξιοποιώντας τη δύναμη του κινητήρα, έτσι ώστε η παραμονή στο αντίθετο ρεύμα να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη.

Πάντα σε σημεία που επιτρέπεται και το επιτρέπει η ορατότητά σου!

 

8. Στρίβουμε με ασφάλεια, καθώς η υπερβολική ταχύτητα ειδικά σε στροφές είναι πολύ επικίνδυνη!

 

9. Διατηρούμε ήρεμο κλίμα εντός καμπίνας, χωρίς τσακωμούς, ενώ και η ένταση της μουσικής παραμένει χαμηλά για να είμαστε συγκεντρωμένοι και να έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο του αυτοκινήτου.

 

10. Το κινητό απαγορεύεται διά ροπάλου εν ώρα οδήγησης! Αν επείγει να μιλήσεις στο τηλέφωνο, σταμάτα στην άκρη του δρόμου ή απλά απενεργοποίησέ το μέχρι να είσαι όντως διαθέσιμος/-η!

 

Και φυσικά, αυτό που δεν αλλάζει χειμώνα καλοκαίρι, είναι πως χρειάζεται υποχρεωτικά να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου! Η ασφάλεια είναι υποχρεωτική από το Νόμο, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που κρίνεται απαραίτητη. Φαντάζεσαι να τρακάρεις με άλλο αυτοκίνητο και να πρέπει να του πληρώσεις τις ζημιές από την τσέπη σου;

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η ασφάλειά σου;

 

Κάθε ιδιοκτήτης και οδηγός αυτοκινήτου έχει και διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, το φθινόπωρο και ειδικά τις βροχερές μέρες, είναι πιο εύκολο να γίνει κάποιο ατύχημα. Οπότε, καλό θα είναι να έχεις στο συμβόλαιό σου:

 

#1 Οδική Βοήθεια: Ειδικά αν το αυτοκίνητό σου έχει τα χρονάκια του, είναι σημαντικό να νιώθεις σιγουριά, ότι ακόμα κι αν προκύψει κάποια μηχανική / ηλεκτρική βλάβη ή ατύχημα, κάποιος θα έρθει να σε βοηθήσει.

 

#2 Θραύση Κρυστάλλων: Εκσφενδονίζεται ένα πετραδάκι στο παρμπρίζ και σου κάνει ρωγμή. Γιατί να πληρώσεις την αντικατάστασή του από την τσέπη σου, όταν μπορεί να τα πληρώσει η ασφαλιστική;

 

#3 Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού: Ακόμα κι αν εμπλακείς σε ατύχημα με το αυτοκίνητο, μακάρι να μην πάθεις τίποτα. Αλλά για παν ενδεχόμενο, μπορείς να προσθέσεις αυτή την πολύ οικονομική κάλυψη, έτσι ώστε να αποζημιωθείς για τυχόν σωματικές βλάβες.

 

#4 Κάλυψη Φυσικών Φαινομένων: Η χώρα μας έχει πληγεί από αρκετά έντονα καιρικά φαινόμενα, που άφησαν ζημιές σε κατοικίες και οχήματα. Αν όμως έχεις αυτή την κάλυψη, θα μπορέσεις να αποζημιωθείς για ζημιές εξαιτίας φυσικών φαινομένων (πάντα σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου σου).

 

Και πού θα βρεις όλες αυτές τις καλύψεις οικονομικά; Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε δωρεάν την ασφαλιστική αγορά και βρες την προσφορά που σε καλύπτει απόλυτα! Όλη η διαδικασία γίνεται online, από το κινητό ή τον υπολογιστή σου, σε λιγότερο από 5′.

O δεκάλογος της ασφαλούς φθινοπωρινής οδήγησης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.