Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & πώς να τις τοποθετήσω;

Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & πώς να τις τοποθετήσω;

Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω & πώς να τις τοποθετήσω;

Οι αλυσίδες χιονιού είναι απαραίτητες για κάθε οδηγό και μάλιστα για όλο τον χρόνο. Μπορεί να τις συνδέουμε με το ολόλευκο χιόνι και τους χειμερινούς μήνες, όμως είναι σωτήριες και στη λάσπη! Ως οδηγός λοιπόν καλό είναι να προμηθευτείς αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, ειδικά αν μένεις ή σκοπεύεις να μετακινηθείς σε κάποια ορεινή περιοχή.

Αν λοιπόν πρόκειται να βγεις στον δρόμο εν μέσω κακοκαιρίας, προετοιμάσου. Δες στο άρθρο που ετοιμάσαμε, τι αλυσίδες να πάρεις, πώς να τις τοποθετήσεις σωστά και για το αν τελικά είναι οι περιβόητες αντιολισθητικές αλυσίδες υποχρεωτικές από το Νόμο. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα:

#1 Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω βάσει του τύπου έλξης

Η οδήγηση στο χιόνι είναι επικίνδυνη, ειδικά όταν το όμορφο χιονάκι παγώνει! Επειδή το ερώτημα “τι αλυσίδες να πάρω” ή το “πώς τις τοποθετώ” είναι κάθε χρόνο στο μυαλό πολλών οδηγών – αρχάριων και έμπειρων – είμαστε εδώ για να σου δώσουμε τα φώτα μας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις είναι το αν θέλεις αλυσίδες στους εμπρός ή πίσω τροχούς. Οι αλυσίδες χιονιού τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς για να αυξήσουμε την ελκτική τους πρόσφυση, πράγμα που σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο, θα πρέπει να τοποθετηθούν εμπρός, ενώ εάν είναι πισωκίνητο, πίσω.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν γνωρίζεις πού μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου σου, μη διστάσεις να ρωτήσεις κάποιον που το ξέρει – ακόμη και να τηλεφωνήσεις στην αντιπροσωπεία που το αγόρασες- είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με αλυσίδες πίσω ή το αντίστροφο!

📍 Να σημειωθεί ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για 4×4 αυτοκίνητα συνήθως προτείνεται από τον κατασκευαστή να τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος. Λόγω της μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς το να φτάσεις π.χ. στο βουνό μπορεί να είναι πιο εύκολο από το να το κατεβείς, όπου εκεί το όχημά σου θα γλιστράει το ίδιο με ένα συμβατικό σε μετάδοση όχημα!

#2 Να πάρω χιονοκουβέρτες ή αλυσίδες χιονιού;

Πέρα από τις γνωστές αλυσίδες χιονιού, οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας τοποθετούνται ευκολότερα, καθώς αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο. Είναι κατάλληλες για οδήγηση σε μαλακό χιόνι και είναι πιο εύχρηστες από τις απλές αλυσίδες. Ωστόσο, σκίζονται πιο εύκολα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού.

Τι αλυσίδες υπάρχουν και πώς επιλέγω τη διάσταση;

Από την άλλη, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι από τους πιο γνωστούς τύπους αλυσίδων, ενώ συνδυάζουν την απόδοση και αξιοπιστία με το χαμηλό κόστος της αγοράς. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χαρακτηρίζονται με βάση το πάχος των κρίκων τους σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Αλυσίδες των 12mm – Είναι πιο αποτελεσματικές γιατί έχουν την ικανότητα να διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι.
  • Αλυσίδες των 10mm – Προορίζονται για αυτοκίνητα με βελτιωμένη ανάρτηση, για χαμηλωμένα αυτοκίνητα αλλά και για αυτοκίνητα με ελαστικά χαμηλού προφίλ.
  • Αλυσίδες των 9mm – Έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τις αλυσίδες των 10mm.

Οι διαστάσεις τους θα πρέπει να ταιριάζουν με αυτές των ελαστικών.

  • Άλλες επιλογές
  • Αντιολισθητικές δέστρες ή χιονοδέστρες
  • Αλυσίδες τύπου αράχνης
  • Χιονοαλυσίδες για 4×4
  • Χιονοαλυσίδες για φορτηγό

#3 Πότε βάζω αντιολισθητικές αλυσίδες;

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν αποφασίζεις να βάλεις αλυσίδες την τελευταία στιγμή, όταν το αυτοκίνητο γλιστράει και δεν προχωράει άλλο, γιατί θα διακόψεις την κυκλοφορία στα διερχόμενα οχήματα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Με τι ταχύτητα κινούμε όταν τις τοποθετήσω;

Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 – 30 χλμ. / ώρα. διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον οδηγό να χάσει τον έλεγχο.

Τι ισχύει για τα χειμερινά λάστιχα;

Στις βόρειες χώρες οι οδηγοί συνήθως έχουν δύο σετ ελαστικών. Ένα για τους καλοκαιρινούς και ένα για τους χειμερινούς μήνες. Στην Ελλάδα δύσκολα κάποιος θα επενδύσει σε χειμερινά ελαστικά, ειδικά αν κατοικεί και κινείται στα νότια, σε νησιά ή σε πόλη.

Αν όμως κατοικεί σε ορεινές περιοχές θα εκμεταλλευτεί και θα αποσβέσει ένα χειμερινό ελαστικό κινούμενος με μεγαλύτερη ασφάλεια, μιας και έχουν σχεδιαστεί για χαμηλές θερμοκρασίες και ολισθηρούς δρόμους. Όμως, ακόμα και με τα χειμερινά λάστιχα, θα πρέπει να έχεις εφοδιαστεί και με αλυσίδες χιονιού.

#4 Πώς βάζω αλυσίδες;

Απαραίτητα, στη διαδικασία της τοποθέτησης είναι ένα ζευγάρι γάντια τα οποία θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί, καθώς και ένας φακός που θα χρειαστεί στην περίπτωση που ταξιδεύεις νύχτα!

Καταρχάς, σταθμεύεις το αυτοκίνητό σου σε ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου και ειδοποιείς τους διερχόμενους οδηγούς, τοποθετώντας λίγο πιο πίσω το τρίγωνό σου και ενεργοποιώντας τα alarm στο αυτοκίνητο. Πριν την τοποθέτηση, οι τροχοί που θα τοποθετήσεις τις αλυσίδες θα πρέπει να είναι σε ευθεία (σε προσθιοκίνητο αυτοκίνητο).

⚠️ Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες»! Αν διακρίνεις αρκετό τζόγο, ξαναδοκίμασε γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να φύγουν από τη θέση τους!

Βήματα σωστής τοποθέτησης αλυσίδας

  1. Απλώνεις τις αλυσίδες στο δρόμο και περνάς το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του ελαστικού.
  2. Τραβάς τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το ελαστικό και ενώνεις στο σημείο επαφής.
  3. Αφού έχεις φέρει όλα τα μέρη των αλυσίδων εμπρός, ενώνεις τις άκρες μεταξύ τους (με το κίτρινο χρώμα).
  4. Τέλος, τεντώνεις τις αλυσίδες περνώντας τη μία άκρη τους σε αντικριστή πλευρά και τη σφίγγεις απέναντι από εκείνη.
  5. Κινείς το αυτοκίνητό σου το πολύ 50 μ. και το ακινητοποιείς ώστε να ελέγξεις και να σφίξεις ξανά τις αλυσίδες.

Τοποθέτηση χιονοκουβέρτας/ αντιολισθητικά πανιά αυτοκινήτου

Όπως ήδη είπαμε η τοποθέτηση της χιονοκουβέρτας είναι πολύ εύκολη σε σχέση με αυτή των αντιολισθητικών αλυσίδων. Τα βήματα:

  1. Τοποθετείς την υφασμάτινη αλυσίδα στην κορυφή του τροχού.
  2. Τραβάς το κάλυμμα προς τα κάτω έτσι ώστε να το προσαρμόσεις στη διάμετρο του τροχού.
  3. Τέλος, όταν το κάτω μέρος του ελαστικού που αγγίζει το πεζοδρόμιο δεν καλύπτεται από την χιονοκουβέρτα, μετακινείς το όχημα προς τα εμπρός ή πίσω αντίστοιχα κι έτσι η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 3 μόλις απλά βήματα.

#5 Είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες χιονιού;

Από 1η Οκτωβρίου έως και τον Απρίλιο έχεις την υποχρέωση να τις έχεις στο πορτ μπαγκάζ έτσι ώστε εάν εκδοθούν οι σχετικές διατάξεις να μπορείς να τις τοποθετήσεις.

Όταν λοιπόν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και δεν έχουν εκδοθεί σχετικές διατάξεις και αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές τότε ναι δεν υποχρεούσαι να φέρεις μαζί και αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα.

Με άλλα λόγια, αν υπάρχει πρόγνωση για χιόνι και εσύ:

  • αποκλειστείς ή
  • χρειαστείς βοήθεια ή
  • σε σταματήσουν για έλεγχο οι αρχές,

και δεν έχεις αλυσίδες στο πορτ μπαγκάζ, τότε ναι θα υπάρξει πρόστιμο.

Επειδή όμως οι διατάξεις μπορούν να ανακοινωθούν οποιαδήποτε στιγμή έχεις την υποχρέωση να έχεις προμηθευτεί τις αλυσίδες, γιατί όπως και να το κάνουμε τελευταία στιγμή δεν θα προλάβεις!

Και μία ειδική περίπτωση που μπορεί να αφορά εσένα που σχεδιάζεις εκδρομή. Στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτου η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να σου παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Το σχετικό ΦΕΚ εδώ.

Πρόστιμο για αλυσίδες χιονιού

Αν οδηγείς οδικό όχημα, τρίτροχο όχημα, μηχανή, μοτοποδήλατο, αγροτικό μηχάνημα ή μηχάνημα έργων και δεν είναι εφοδιασμένο με τους προβλεπόμενους μηχανισμούς, πινακίδες, συσκευές, ζώνες ασφαλείας, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Πρόκειται για το άρθρο 81 (ν. 2696/1999) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, παράγραφοι 26 και 27 αντίστοιχα.

Ελπίζουμε τώρα να νιώθεις λίγο πιο έτοιμος/ -η να οδηγήσεις με χιόνι. Εξάλλου είπαμε, δεν είναι απαγορευτικό! Χρειάζεται όμως οργάνωση, υπομονή και φυσικά σοβαρότητα.

🔎 Ψάχνεις τις σωστές αλυσίδες & καλά κάνεις. Για ασφάλεια αυτοκινήτου όμως έψαξες; Μην το σκέφτεσαι και πολύ, γιατί αυτό το αναλαμβάνουμε εμείς! Μπες στο insurancemarket, σύγκρινε δωρεάν 29 ασφαλιστικές εταιρείες και κλείσε την προσφορά που σε συμφέρει!

Διάβασε επίσης:

📌 Πόντοι διπλώματος: Πότε γίνεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης;

📌 Αλλαγή παρόχου ρεύματος: Πώς αλλάζω ρεύμα & τι να προσέξω;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου