Οδήγηση μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου: Τι ισχύει από το 2021;

3.7/5 - (60 αξιολογήσεις)
3.7/5 - (60 αξιολογήσεις)

Αν εξαιρέσεις τις μέρες με κακοκαιρία, η μηχανή μπορεί να είναι μεγάλη ευκολία για μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί οδηγοί επιλέγουν να έχουν και τα δύο οχήματα. Αλλά μέχρι τώρα, έπρεπε να έχουν και δύο διπλώματα! Αυτό έρχεται να αλλάξει ο νέος νόμος για την οδήγηση μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου. 

 

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ισχύει ήδη εδώ και χρόνια. Και περιμένουμε πως θα εξυπηρετήσει πάρα πολλούς οδηγούς από εδώ και πέρα. Αλλά τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος και πώς θα αλλάξει τον τρόπο ζωής σου, αν οδηγείς μηχανάκι 50cc έως και μηχανή 125cc; 

 

Με δίπλωμα αυτοκινήτου οδηγώ μηχανάκι 50cc ή μηχανή 125cc; 

 

Τώρα πλέον ναι, οδηγείς. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για την οδήγηση μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου, αλλά η οδήγηση μηχανής έως 125 κυβικών εκατοστών επιτρέπεται πλέον.  

Δηλαδή, προβλέπεται ισοδυναμία της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου (Β) με την άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ, έως 50 κυβικά εκατοστά) και την άδεια οδήγησης ελαφρού δίκυκλου (Α1, έως 125 κυβικά εκατοστά). 

 

Με ποιες προϋποθέσεις οδηγείς μηχανάκι με δίπλωμα αυτοκινήτου; 

 

Όπως είπαμε, μπορείς να οδηγήσεις μηχανάκι με δίπλωμα αυτοκινήτου. Όμως αυτό δεν ισχύει για όλους τους οδηγούς, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροίς: 

 

  • Να κατέχεις άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) εδώ και τουλάχιστον έξι έτη. 

 

  • Να είσαι τουλάχιστον 27 ετών. 

 

  • Να έχεις παρακολουθήσει πέντε πρακτικά μαθήματα για εκπαίδευση οδήγησης μηχανής. 

 

Με άλλα λόγια, ο νόμος δεν αφορά τους νέους οδηγούς, για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί κανόνες. Και μάλλον δικαιολογημένα, γιατί χρειάζεται χρόνος για να εξοικειωθείς με κάθε όχημα, με τον Κ.Ο.Κ. και γενικότερα με την κίνηση στο δρόμο. 

 

💡 Διάβασε επίσης: Επιδότηση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου: Όλα όσα θες να μάθεις! 

 

Επιτρέπεται η οδήγηση μοτοσυκλέτας με δίπλωμα αυτοκινήτου; 

 

Αν μιλώντας για μοτοσυκλέτα εννοείς κάποια μηχανή μεγάλου κυβισμού, τότε όχι, δεν ισχύει. Ο νέος νόμος αφορά ξεκάθαρα μηχανάκια και μηχανές έως 125cc. 

 

Τι αλλάζει για τα οχήματα «μικροκινητικότητας» (ηλεκτρικά πατίνια κλπ); 

 

Το ηλεκτρικό πατίνι, που ήρθε τόσο δυναμικά στις ζωές μας, αλλά και τα rollers και skateboardsμπαίνουν πλέον σε μια κατηγορία που ονομάζεται «Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα», γνωστά και ως ΕΠΗΟ και πλέον θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και για την κίνηση με αυτά. Το πιο σημαντικό είναι πως πλέον θα πρέπει  να φοράς κράνος υποχρεωτικά και και να έχεις εξοπλισμό ασφαλείας (φώτα, φρένα, ηχητική προειδοποίηση). 

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των αλλαγών αυτών; 

 

Το γεγονός ότι τώρα επιτρέπεται η οδήγηση μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου (έστω κι αν ισχύει μόνο για μηχανάκια χαμηλού κυβισμού), σημαίνει πως είναι πιο εύκολο για έναν οδηγό να έχει το αυτοκίνητό του, αλλά κι ένα μηχανάκι για κοντινές αποστάσεις.  

 

Ειδικά μέσα στις πόλεις, η μείωση της μετακίνησης με αυτοκίνητο μπορεί να κάνει σημαντικό καλό στην κυκλοφοριακή συμφόρηση που αντιμετωπίζουμε, αλλά και να μειώσει τις βλαβερές προς το περιβάλλον εκπομπές ρύπων. 

 

Άλλωστε, δεν είμαστε και πρωτοπόροι στον τομέα αυτό. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, το μέτρο αυτό ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια, φέρνοντας πολύ θετικά αποτελέσματα. 

 

💡 Διάβασε επίσης: Ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου – Για ολική ή μερική κλοπή

 

Ποιο μειονέκτημα μπορεί να προκύψει από τις αλλαγές αυτές; 

 

Μετά την ανακοίνωση του νέου νόμου για την οδήγηση μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου, κάποιοι εξέφρασαν μια άλλη ανησυχία: Αρκούν τρία (ή και πέντε) μαθήματα οδήγησης μηχανής για να είναι έτοιμος ο οδηγός να βγει στο δρόμο; 

 

Το αυτοκίνητο και η μηχανή (ή και το μηχανάκι 50cc ακόμα) είναι σίγουρα πολύ διαφορετικά οχήματα. Οπότε, υπάρχει ένα ρίσκο για τους οδηγούς αυτοκινήτων που τώρα ξεκινούν με το μηχανάκι. 

 

Αυτή την ανησυχία προσπαθούν να καθησυχάσουν και οι προϋποθέσεις που περιγράφουμε παραπάνω (6+ χρόνια διπλώματος, οδηγοί 27 ετών και άνω). Μένει να δούμε και στην πράξη πώς θα ανταποκριθούν οι οδηγοί στη νέα κατάσταση! 

 

💡Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα αυτοκίνητα πόλης για το 2021!

 

Τι αλλάζει στην ασφάλιση των οχημάτων; 

 

Τίποτα. Η ασφάλεια μηχανής παραμένει κάτι ξεχωριστό που πρέπει να φροντίσεις, εφόσον είναι διαφορετικό όχημα. Αλλά στο insurancemarket.gr έχουμε δεσμευτεί να σε βοηθάμε πάντα να βρίσκεις την καλύτερη τιμή, συγκρίνοντας περισσότερες από 25 ασφαλιστικές onlineχωρίς να καν να σηκωθείς από τον καναπέ σου. 

 

Κλείσε μαζί μας την ασφάλεια του αυτοκινήτου και της μηχανής σου και πάρε την καλύτερη προσφορά, με όλες τις καλύψεις που χρειάζεσαι! 

 

moto insurance banner

 

 

Οδήγηση μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου: Τι ισχύει από το 2021;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.