Leasing αυτοκινήτου ή αγορά; Πότε συμφέρει κάθε επιλογή;

3.8/5 - (62 αξιολογήσεις)
3.8/5 - (62 αξιολογήσεις)

Σίγουρα έχεις ακούσει για ένα από τα κορυφαία trends στον χώρο της διάθεσης αυτοκινήτων των τελευταίων χρόνων. Το leasing αυτοκινήτου είναι μια επιλογή που κινεί το ενδιαφέρον σε ιδιώτες και επαγγελματίες. Όμως, πότε συμφέρει το leasing και πότε η αγορά αυτοκινήτου και ποια επιλογή καλύπτει τις δικές σου ανάγκες; 

 

Συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω, όπου έχουμε συγκεντρώσει όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Leasing αυτοκινήτου VS Αγορά: SOS Ερωτήσεις & Απαντήσεις

 

#1 Πώς λειτουργεί το leasing αυτοκινήτου;

 

Σε αντίθεση με την αγορά αυτοκινήτου (καινούργιου ή μεταχειρισμένου), με το leasing το αμάξι δεν είναι ιδιοκτησία σου. Πληρώνεις ένα μίσθωμα (δόση) κάθε μήνα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως για 2-5 χρόνια). Στο διάστημα αυτό, το αμάξι είναι “σαν δικό σου”, δηλαδή το χρησιμοποιείς για όλες τις μετακινήσεις σου, όπου και όπως θέλεις.

 

Οι εταιρείες παροχής λύσεων leasing φροντίζουν στην τιμή της μηνιαίας δόσης να συμπεριλαμβάνουν το κόστος για service, συντήρηση, οδική βοήθεια, τέλη κυκλοφορίας και την κάλυψη κάποιων ζημιών. Έτσι, δεν χρειάζεσαι ασφάλεια αυτοκινήτου. Στο τέλος του χρονικού διαστήματος που έχεις συμφωνήσει με την εταιρεία, επιστρέφεις το αυτοκίνητο.

 

 

📌 Διάβασε επίσης: Επασφάλιστρο νέου οδηγού: 5 SOS ερωτήσεις & απαντήσεις!

 

#2 Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο leasing και την αγορά αυτοκινήτου;

 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά σημεία που διαφοροποιούν τις δύο επιλογές και τις οποίες καλό θα ήταν να μελετήσεις καλά πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Παρακάτω θα βρεις τα πιο σημαντικά σημεία που διαφοροποιούν το leasing με την αγορά αυτοκινήτου.

#3 Η αγορά αυτοκινήτου ή το leasing έχει πιο οικονομική τιμή;

 

Εξαρτάται πάντα από την περίπτωση. Στο leasing, ανάλογα με την εταιρεία, το μοντέλο αυτοκινήτου και το χρονικό διάστημα που θέλεις να έχεις το αυτοκίνητο, το τελικό κόστος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί σημαντικά.

 

Και στην αγορά αυτοκινήτου το κόστος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο; Από αντιπροσωπεία ή από ιδιώτη; Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από ιδιώτη συχνά θεωρείται ως πιο οικονομική λύση, σε σχέση με οτιδήποτε άλλο.

 

Ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες σου, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις προσφορές για αγορά και για leasing, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες (συντήρηση, επισκευή, διαθεσιμότητα ή ό,τι άλλο είναι σημαντικό για την καθημερινότητά σου).

 

 

📌 Διάβασε επίσης: Μεταβίβαση μηχανής: Πριν προχωρήσεις, διάβασε αυτό!

 

 

#4 Υπάρχει leasing αυτοκινήτων χωρίς προκαταβολή;

 

Υπάρχει, ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξεις και τις προσφορές που παρέχει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όμως πρόσεξε, πολλές φορές, όταν επιλέγεις leasing αυτοκινήτων χωρίς προκαταβολή, αυξάνεται η μηνιαία δόση που πληρώνεις.

 

Αντίστοιχα, πολλές φορές η δυνατότητα leasing χωρίς προκαταβολή επηρεάζεται από το χρονικό διάστημα που σε ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, ίσως κάποια εταιρεία σε απαλλάξει από την προκαταβολή, αν επιλέξεις το μίσθωμα για περισσότερους μήνες (πάνω από 48 μήνες).

 

#5 Υπάρχει αγορά αυτοκινήτου με leasing;

 

Κάποιες εταιρείες σου δίνουν το δικαίωμα να αγοράσεις το αυτοκίνητο, μετά το τέλος της περιόδου χρήσης που έχετε συμφωνήσει. Ο χρυσός κανόνας που πρέπει να θυμάσαι εδώ είναι: Από τη στιγμή που αγοράζεις το αυτοκίνητο, αμέσως ή και μετά από leasing, είναι ιδιοκτησία σου, αλλά και δική σου ευθύνη.

 

Με άλλα λόγια, η εταιρεία αναλαμβάνει την εξυπηρέτησή σου για όσο διάστημα ισχύει το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλεις. Μόνο στο διάστημα αυτό σου παρέχει συντήρηση, service ή άλλες παροχές, χωρίς να πληρώνεις.

 

💡 Συμπέρασμα

 

Να θυμάσαι ότι η απόφαση αυτή όπως και οι περισσότερες αποφάσεις, δε μπορεί να είναι μόνο οικονομική. Έχει σημασία να είναι προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής σου και στις συνήθειες και προτιμήσεις σου. Για παράδειγμα:

 

  • Αν το αυτοκίνητό σου το χρησιμοποιείς πολύ και έχεις ρευστό, δηλαδή δε χρειάζεται να πάρεις δάνειο και να πληρώσεις τόκους, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η αγορά καθώς γλιτώνεις τους τόκους.

 

  • Αν επίσης οδηγείς πολλά χιλιόμετρα, τότε καλύτερα να αγοράσεις αφού τα leasing έρχονται με τον προκαθορισμένο αριθμό χιλιομέτρων και η υπέρβαση αυτών χρεώνεται. 

 

  • Αν έχεις χρέη και λοιπές δανειακές υποχρεώσεις  ίσως δε σε συμφέρει να επιβαρυνθείς με τη μεγάλη δόση που έχει η αγορά μέσω δανείου – το κακό βέβαια είναι ότι δε θα έχεις τίποτα να «δείξεις» για τα χρήματα που ξόδεψες.

 

  • Αν θες να έχεις πάντα όχημα τελευταίας τεχνολογίας;  – πολύ απλά, επίλεξε leasing.

 

  • Αν θες να το κρατήσεις για πολλά χρόνια, τότε αγόρασέ το καθώς δεν έχει σημασία για σένα η υποτίμηση, η οποία ξεκινάει από τη στιγμή που βγαίνεις από την αντιπροσωπεία!

 

Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση ενημερώσου, κάνε έρευνα στον χώρο της αγοράς και του leasing και τελικά επίλεξε τη λύση που σε συμφέρει περισσότερο οικονομικά, αλλά και πρακτικά, για να κάνει τη ζωή σου πιο άνετη.

 

 

Κι αν αποφασίσεις να αγοράσεις δικό σου αυτοκίνητο και χρειαστείς ασφάλεια, εμείς είμαστε εδώ. Μπες στο insurance market, σύγκρινε ασφαλιστικά προγράμματα εύκολα, γρήγορα και χωρίς να σηκωθείς από τον καναπέ σου. Όλη η διαδικασία γίνεται online και με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

 

car insurance banner

Leasing αυτοκινήτου ή αγορά; Πότε συμφέρει κάθε επιλογή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.