Αχ το χιόνι! Πανέμορφο, ιδανικό για φωτογραφίες και παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Ένα από τα αρνητικά του; Είναι πολύ επικίνδυνο στην οδήγηση, ειδικά όταν παγώνει. Στην Ελλάδα είναι σύνηθες το χειμώνα να έχουμε χιονοπτώσεις, έστω για λίγες μέρες. Το πώς βάζω αλυσίδες στο αυτοκίνητο είναι κάθε χρόνο βασική απορία για πολλούς οδηγούς, αρχάριους και πιο έμπειρους.
Για αυτό, συγκεντρώσαμε για εσένα τα βασικότερα σημεία που πρέπει να έχει κατά νου αν βγεις στο δρόμο εν μέσω κακοκαιρίας. Και ναι, θα σου πούμε αναλυτικά πώς να τοποθετήσεις σωστά ανάλογα με το όχημά σου αυτές τις περιβόητες αντιολισθητικές αλυσίδες.
Πάμε να τα δούμε ένα ένα:
Πώς επιλέγω κατάλληλες αντιολισθητικές αλυσίδες για το αυτοκίνητο;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις είναι αν θέλεις αλυσίδες στους εμπρός ή πίσω τροχούς.
Οι αλυσίδες χιονιού τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς για να αυξήσουμε την ελκτική τους πρόσφυση, πράγμα που σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο, θα πρέπει να τοποθετηθούν εμπρός ενώ εάν είναι πισωκίνητο, πίσω.
Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν γνωρίζεις πού μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου σου, μη διστάσεις να ρωτήσεις κάποιον που το ξέρει – ακόμη και να τηλεφωνήσεις στην αντιπροσωπεία που το αγόρασες- είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με αλυσίδες πίσω ή το αντίστροφο!
Να σημειωθεί ότι στα τετρακίνητα αυτοκίνητα συνήθως προτείνεται από τον κατασκευαστή να τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος.
Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου, ελέγξε ότι οι χιονοαλυσίδες βρίσκονται στο πορτ μπαγκάζ! Απαραίτητα, στη διαδικασία της τοποθέτησης είναι ένα ζευγάρι γάντια τα οποία θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί, καθώς και ένας φακός που θα χρειαστεί στην περίπτωση που ταξιδεύεις νύχτα!
Πότε βάζω αντιολισθητικές αλυσίδες;
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.
Δεν αποφασίζεις να βάλεις αλυσίδες την τελευταία στιγμή, όταν το αυτοκίνητο γλιστράει και δεν προχωράει άλλο, γιατί θα διακόψεις την κυκλοφορία στα διερχόμενα οχήματα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.
⚠️ Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20- 30 χλμ/ώρα.
Πώς βάζω αλυσίδες;
Καταρχάς, σταθμεύεις το αυτοκίνητό σου σε ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου και ειδοποιείς τους διερχόμενους οδηγούς, τοποθετώντας λίγο πιο πίσω το τρίγωνό σου και ενεργοποιώντας τα alarm στο αυτοκίνητο.
Πριν την τοποθέτηση, οι τροχοί που θα τοποθετήσεις τις αλυσίδες θα πρέπει να είναι σε ευθεία (σε προσθιοκίνητο αυτοκίνητο).
Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες»! Αν διακρίνεις αρκετό τζόγο, ξαναδοκίμασε γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να φύγουν από τη θέση τους!
Πώς βάζω αλυσίδες χιονιού; Βήματα σωστής τοποθέτησης:
- Απλώνεις τις αλυσίδες στο δρόμο και περνάς το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του ελαστικού.
- Τραβάς τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το ελαστικό και ενώνεις στο σημείο επαφής.
- Αφού έχεις φέρει όλα τα μέρη των αλυσίδων εμπρός, ενώνεις τις άκρες μεταξύ τους (με το κίτρινο χρώμα).
- Τέλος, τεντώνεις τις αλυσίδες περνώντας τη μία άκρη τους σε αντικριστή πλευρά και τη σφίγγεις απέναντι από εκείνη.
Κι επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, δες πώς βάζεις αλυσίδες στο βίντεο που ακολουθεί:
Πώς ξεπαγώνω το παρμπρίζ μου το πρωί;
Κλασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν ξεκινήσεις να πας στη δουλειά σου το πρωί και έχει παγώσει το παρμπρίζ (με αποτέλεσμα να μη βλέπεις), έχεις δύο λύσεις:
Η πρώτη είναι να ανάψεις τη μηχανή και τη θέρμανση, δηλαδή να ζεστάνεις το αυτοκίνητο και να περιμένεις μέχρι να καθαρίσει το παρμπρίζ σου. Θα πάρει μόνο λίγα λεπτά.
Η δεύτερη λύση είναι να βάλεις κρύο νερό και οινόπνευμα για εντριβές σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρι (⅓ νερό και ⅔ οινόπνευμα). Ψέκασε το παρμπρίζ από την εξωτερική πλευρά και αυτό θα σε βοηθήσει να το ξεπαγώσεις πιο γρήγορα.
⚠️ Όμως πρόσεξε, μη χρησιμοποιήσεις καυτό νερό πάνω στο παγωμένο παρμπρίζ, μπορεί να κάνεις ζημιά στο τζάμι!
Τι να προσέξω πριν βγω στον δρόμο;
Δεν φτάνει να ξέρεις πώς βάζεις αλυσίδες. Ούτε καν να οδηγείς αργά. Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο είναι επικίνδυνο σπορ και γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστείς από πριν:
- Ενημερώνεσαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
- Ελέγχεις την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου σου.
- Βεβαιώνεσαι ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου είναι γεμάτο καύσιμα.
- Φροντίζεις να έχεις μαζί σου αντιολισθητικές αλυσίδες και κουτί πρώτων βοηθειών.
- Έχεις εφοδιαστεί με εξοπλισμό όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακό, κουβέρτες, νερό αλλά και πρόχειρο φαγητό (αν είναι δυνατόν).
Με απλά λόγια, προετοιμάζεσαι για τα πάντα. Αν κάνεις μια μικρή διαδρομή δέκα λεπτών με το αυτοκίνητο, πιθανώς δεν θα σου χρειαστούν όλα αυτά. Αλλά όπως λέει ο λαός: “better safe than sorry!”.
Τι προσέχω κατά την οδήγηση σε χιόνι και πάγο;
Πρώτα απ’ όλα, βεβαιώνεσαι ότι ξέρεις πώς βάζουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο! Στην ανάγκη, εξασκήσου μερικές φορές, πριν χρειαστεί να κυκλοφορήσεις.
Άλλες συμβουλές για την οδήγηση σε χιόνι και πάγο περιλαμβάνουν:
- Χρησιμοποιείς πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (π.χ. παγετός).
- Μειώνεις ταχύτητα και αφήνεις αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορείς να σταματήσεις με ασφάλεια.
- Έχεις αναμμένα τα φώτα πορείας. Θα γίνεσαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
- Οδηγείς με χαμηλή ταχύτητα για να έχεις καλύτερο έλεγχο.
- Δεν φρενάρεις απότομα. Υπάρχει κίνδυνος να βγεις εκτός πορείας.
- Απόφυγε να σταματάς σε ανηφόρες. Μπορεί να σε πάρει η κατηφόρα (ειδικά αν έχει πάγο ο δρόμος).
- Προσέχεις ακόμα παραπάνω όταν διασχίζεις γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
- Αν οδηγείς σε επαρχιακό δρόμο, αποφεύγεις τους χιονισμένους χωματόδρομους.
- Θυμήσου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ακινητοποιήσεις το όχημά σου σε παγωμένο δρόμο.
⚠️ Επίσης, πολλή προσοχή: Όταν ο δρόμος δεν έχει πια χιόνια, σταματάς και βγάζεις τις αλυσίδες! Η άσκοπη χρήση τους κάνει ζημιά στο αυτοκίνητό σου!
📍 Τι αλλάζει στην οδήγηση μέσα στην πόλη;
Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι συμβουλές που δίνουμε παραπάνω. Αν μη τι άλλο, στην πόλη είναι ακόμα πιο σημαντικό να οδηγείς πολύ αργά και να κρατάς αποστάσεις από άλλα αυτοκίνητα. Έτσι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να γίνει ατύχημα!
Τι να κάνω αν κολλήσω στο χιόνι με το αυτοκίνητο;
Σε πιο ορεινές περιοχές της χώρας μας, όπου συγκεντρώνεται περισσότερο χιόνι, η οδήγηση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη. Λοιπόν, καλό είναι να προετοιμαστείς και για το ενδεχόμενο να κολλήσεις στο δρόμο:
- Μην γκαζώνεις για να απεγκλωβιστείς. Μπορεί οι τροχοί να μπουν ακόμα πιο βαθιά στο χιόνι, ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
- Μετακίνησε δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές. Θα σε βοηθήσει να διώξεις το χιόνι από πάνω τους.
- Ειδοποίησε αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
- Τοποθέτησε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό από διασωστικές ομάδες.
- Μείνε μέσα στο αυτοκίνητό σου και άναβε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
Τα δύο τελευταία είναι αρκετά ακραία προφανώς. Αν βρίσκεσαι κοντά σε πολιτισμένη περιοχή, κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει βοήθεια για να ξεκολλήσεις σύντομα.
Ελπίζουμε τώρα να νιώθεις λίγο πιο έτοιμος/η να οδηγήσεις με χιόνι. Εξάλλου είπαμε, δεν είναι απαγορευτικό! Χρειάζεται όμως σοβαρότητα και υπομονή.
Όσο για την ασφάλεια αυτοκινήτου και την οδική σου βοήθεια, αναλαμβάνουμε εμείς! Μπες στο InsuranceMarket.gr, σύγκρινε δωρεάν πάνω από 25 ασφαλιστικές και κλείσε την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο. Όλη η διαδικασία γίνεται 100% online από όπου κι αν βρίσκεσαι!
Αφήστε μια απάντηση