Θόρυβος στον ιμάντα χρονισμού; Βρες τι σημαίνει!

4.1/5 - (14 αξιολογήσεις)
4.1/5 - (14 αξιολογήσεις)

Αν είσαι οδηγός αρκετά χρόνια, σίγουρα ξέρεις ήδη τι είναι ο ιμάντας χρονισμού και πώς λειτουργεί. Αν είσαι λίγο πιο νέος οδηγός, πρέπει να ξέρεις ότι: Tροφοδοτεί τον κλιματισμό στο αυτοκίνητό σου, τον εναλλάκτη και την υδραυλική υποβοήθηση του τιμονιού. Και αν ο ιμάντας χρονισμού κάνει θόρυβο, αυτό σίγουρα δεν είναι καλό.

 

Όμως δεν είναι απαραίτητα και καταστροφικό, αφού υπάρχουν διαφορετικά σενάρια του τι μπορεί να πηγαίνει στραβά. Όσα θέλεις να μάθεις για τον θόρυβο του ιμάντα χρονισμού, την αλλαγή του και το κόστος που θα αντιμετωπίσεις, θα τα βρεις παρακάτω.

 

Τι σημαίνει ο θόρυβος από τον ιμάντα χρονισμού;

 

Ας δούμε τα πιο πιθανά σενάρια που έχουν αντιμετωπίσει κι άλλοι οδηγοί που άκουγαν θόρυβο από τον ιμάντα χρονισμού:

 

#1 Μόλις έχεις αλλάξει ιμάντα χρονισμού

 

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο καινούργιος ιμάντας μπορεί να κάνει θόρυβο, γιατί πρέπει να κάνει μερικά χιλιόμετρα και να “μαλακώσει” λίγο. Οπότε μην σε πιάνει πανικός αμέσως. Εντάξει, αν κάνεις 2.000 – 3.000 χιλιόμετρα και ακόμα ακούγεται, τότε σίγουρα είναι πρόβλημα.

 

Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει αστοχία υλικού σε καινούργιο ιμάντα χρονισμού. Τότε φυσικά και θα κάνει θόρυβο από την πρώτη μέρα που θα τον αλλάξεις. Τη σωστή διάγνωση θα την κάνει ο μηχανικός σου.

 

📌 Διάβασε επίσης: Όλοι οι θόρυβοι του αυτοκινήτου που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

 

#2 Ο ιμάντας είναι στα τελευταία του

 

Εδώ το θέμα είναι πόσο αντέχει ο ιμάντας χρονισμού. Γιατί σίγουρα δεν αντέχει για πάντα. Και αν έχουν περάσει 100.000 χιλιόμετρα από την τελευταία αλλαγή, κατά πάσα πιθανότητα ετοιμάζεται να σε εγκαταλείψει.

 

Ο ιμάντας κάνει έναν θόρυβο σαν στρίγκλισμα, όταν ετοιμάζεται να τα φτύσει. Και τότε σίγουρα θα χρειαστεί αλλαγή από μηχανικό.

 

#3 Δεν είναι (μόνο) ο ιμάντας

 

Όταν νομίζεις πως ακούς τον ιμάντα χρονισμού, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κάτι άλλο που σχετίζεται μαζί του. Βασικοί ύποπτοι είναι πάντα ο τεντωτήρας και το ρουλεμάν κλιματισμού ή αντλίας νερού.

 

Βέβαια μπορεί να θέλεις αλλαγή ιμάντα, σε συνδυασμό με κάτι από αυτά. Κάποιοι οδηγοί αναφέρουν ότι χρειάστηκε τελικά να αλλάξουν αντλία νερού, μαζί με ιμάντα, για καλό και για κακό.

 

#4 Ο θόρυβος ακούγεται σε συγκεκριμένες στροφές

 

Κάποιοι αναφέρουν ότι ακούγεται θόρυβος στον ιμάντα χρονισμού μόνο στο ρελαντί ή μόνο στις 1.500 – 2.000 στροφές. Ακόμα και τότε, δεν είναι σίγουρο αν φταίει μόνο ο ιμάντας ή και κανένα ρουλεμάν. Κάνε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω μήπως σταματήσει και μετά πήγαινε να το τσεκάρεις για να ξέρεις.

 

Ποιο είναι το κόστος για αλλαγή ιμάντα χρονισμού;

 

Το κόστος αλλαγής ιμάντα χρονισμού εξαρτάται πάντα από το ανταλλακτικό που θα επιλέξεις. Υπάρχουν πολύ οικονομικά σετ ιμάντα χρονισμού που ξεκινούν στα 20 – 30‎€. Όμως υπάρχουν και σετ που ξεπερνούν τα 120‎€.

 

Ειδικά αν θέλεις τα γνήσια ανταλλακτικά, το κόστος αλλαγής ιμάντα χρονισμού θα είναι ανάλογο. Και βέβαια, το κόστος ανεβαίνει αν θέλεις να αλλάξεις και τεντωτήρα ή αντλία νερού.

 

Ενδεικτικά, για αλλαγή ιμάντα χρονισμού το κόστος (με ανταλλακτικά και εργατικά) κυμαίνεται περίπου στα 50 – 150€. Φυσικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μπορείς να ρωτήσεις τον μηχανικό σου για εκτίμηση κόστους, πριν προχωρήσει στην αλλαγή.

 

📌 Διάβασε επίσης: Το αυτοκίνητο ανεβοκατεβάζει στροφές στο ρελαντί; Βρες τι φταίει!

 

Κάθε πότε χρειάζομαι αλλαγή ιμάντα χρονισμού;

 

Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αλλάξεις. Το θέμα είναι κάθε πότε αλλάζουμε ιμάντα χρονισμού. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις πριν τα 100.000 χιλιόμετρα.

 

Αλλά για να ξέρεις με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο αντέχει ο ιμάντας χρονισμού, πρέπει να ξέρεις και τι έχεις στα χέρια σου. Τυπικά, ο γνήσιος ιμάντας θα πρέπει να αντέξει περισσότερο από τις απομιμήσεις.

 

💡 Σου προτείνουμε αλλαγή ιμάντα χρονισμού κάθε 70.000 – 80.000 χιλιόμετρα ή κάθε 5 χρόνια (όποιο έρχεται πρώτο).

 

Έτσι μειώνεις δραστικά τις πιθανότητες να σου κοπεί και να έχεις σοβαρά προβλήματα με το αυτοκίνητο.

 

Τι γίνεται αν κοπεί ο ιμάντας χρονισμού;

 

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να είσαι λίγο άτυχος για να κοπεί ο ιμάντας χρονισμού. Εφόσον προσέχεις κάθε πότε τον αλλάζεις, θα πρέπει να είσαι ασφαλής από την πιθανότητα να κοπεί.

 

Αλλά ας υποθέσουμε ότι κόβεται. Σε αυτή την περίπτωση, το πιο πιθανό είναι να πάθεις πολύ σοβαρή βλάβη στον κινητήρα. Και μάλιστα, μιλάμε για βλάβη που θα σου κοστίσει πάρα πολύ ακριβά (καμία σχέση με την απλή αλλαγή ιμάντα).

 

Αυτό είναι και το παράδοξο με τον ιμάντα χρονισμού: Κοστίζει λίγο να τον αλλάξεις, αλλά έτσι και κοπεί, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Καλύτερα φρόντισέ το πριν είναι αργά.

 

Και επειδή πολλά μπορεί να συμβούν στον δρόμο (χτύπα ξύλο), μην ξεχνάς να ανανεώνεις έγκαιρα την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, επιλέγοντας μαζί και την κάλυψη για Οδική Βοήθεια!

 

 

💡 Στο InsuranceMarket.gr συγκρίνεις μέσα σε 1’ πάνω από 25 ασφαλιστικές, για να βρεις το συμβόλαιο που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες σου.

 

Μπες και σύγκρινε εντελώς δωρεάν, 100% online και με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

 

car insurance banner

Θόρυβος στον ιμάντα χρονισμού; Βρες τι σημαίνει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.